Keresés
Close this search box.

12 meglepő és érdekes tény Ferenc pápáról

Ferenc pápa születésnapja

Ferenc pápa, a világméretű katolikus egyház vezetője Jorge Mario Bergoglio néven látta meg a napvilágot 1936. december 17-én, Buenos Airesben, Argentínában.

A műszaki végzettségű pápa

Mielőtt belépett a Villa Devoto Egyházmegyei Szemináriumba, Ferenc pápa műszaki iskolát végzett, ahol vegyésztechnikusnak készült.

Tanítói tevékenység

1964 és 1965 között a pápa irodalmat és pszichológiát tanított a Santa Fé-i Immaculate Conception College-ben, majd egy évvel később ugyanezeket a tárgyakat a Buenos Aires-i Colegio del Salvatore-ban. Mindeközben tovább képezte magát is, és 1986-ban a németországi Freiburgban szerzett doktori diplomát teológiából.

Az első pápa

Ferenc pápa az első jezsuita pápa, az első latin-amerikai pápa, az első Amerikából és az első nem európai országból származó pápa több, mint 1000 év után.

Egyszer már majdnem megválasztották

János Pál pápa halála után, a 2005-ös pápaválasztáson állítólag Jorge Bergoglio kapta a pápai konklávé második legtöbb szavazatát, Joseph Ratzinger (a későbbi XVI. Benedek pápa) mögött.

A pápai névválasztás

Hogyan választja ki a pápa a nevét? A hagyomány szerint az új pápa elveszíti „halandó nevét”, és kiválaszt egy olyan elődöt vagy szentet, akinek a példáját követni akarja. Ferenc pápát Assisi Ferenc inspirálta a névválasztáskor.

Ha már az inspirációról beszélünk: Ferenc pápa követi Assisi Ferencet a szegények és kitaszítottak iránti szeretetben. Mindkét téma központi szerepet tölt be (már pápává választása előtt is) Ferenc szolgálatában.

Ennek bizonyítéka egy 2018-as adat is, miszerint a pápa a Vatikán a Pápai Jótékonysági Irodán keresztül több mint 3,5 millió eurót adományozott a rászorulóknak a lakbérek, rezsiköltségek, ruházat és élelmiszerszükséglet kifizetésére.

Kifejezetten a Vatikán szegényei számára nyújtott szolgáltatások közé tartoznak a kollégiumok, a leveskonyha, a közös zuhanyzók, az ingyenes klinika és az a fodrászüzlet is, amely csak hétfőnként tart nyitva, méghozzá azért, mert hétfőnként az összes borbély zárva van Rómában.

Ferenc pápa a lopakodó

A BBC Rome beszámolója szerint, Ferenc pápa a megválasztása utáni reggelen egy jelöletlen járműben lopakodott ki a Vatikánból, hogy imádkozzon egy római bazilikában.

Szerény életvitel

Röviddel azután, hogy pápa lett, a Vatikán bejelentette, hogy Ferenc úgy döntött, hogy a Szent Márta-ház 201-es lakosztályát választotta lakhelyéül, ahelyett,  hogy a pápai lakásba költözne.

Míg a közel egy évszázada tartó hagyománynak megfelelően a pápák általában előkelőbb rezidenciában laktak, Ferenc pápa inkább ezt az egyszerű kétszobás otthont választotta.

Címlapokon a pápa

2013. december 11-én Ferencet választották a Time magazin év emberének, és ő az egyetlen pápa, aki a Rolling Stone magazinban, illetve annak címlapján is szerepelt.

Szabad egy szelfire?

Ferenc pápa rendszeresen szelfizik híveivel. A koronavírus járvány miatt azonban neki is távol kellett maradnia a hívektől. Legutóbb idén március és június között nem is találkozott velük. Azokban a hónapokban a miséit és beszédeit online közvetítették a Vatikánból.

Pápai CD is született

2015 novemberében jelent meg egy CD, amelyen a a pápa himnuszokat énekel és beszédeket tart, vidám dallamokkal a háttérben. Ezt Önnek is hallani kell,  hogy elhiggye.

Szardíniás doboz helyett közelebb az emberekhez

A hagyományos pápamobilok teljesen golyóállóak. Egy 2004-ben megjelent CNN-nek adott interjúban azonban a Ferenc pápa szardíniás doboz-ként emlegeti őket. Úgy fogalmazott, hogy az ő korában már nincs sok vesztenivalója és inkább szeretne közelebb kerülni az emberekhez.

Kültéri vagy beltéri Vatikán vagy pápai zászlók széles méret- és fajta választékban raktárról, azonnal a Poliformtól. Ide kattintva tud rendelni.

POLIFORM Bt.

Csak minőségi munkát adunk ki a kezeink közül, és ebből nem engedünk. Komplex megoldást nyújtunk ügyfeleink számára (zászló és zászlórúd tervezés, gyártás, szállítás, telepítés, karbantartás). Gyorsan és produktívan dolgozunk: számunkra a lehetetlen határidők és a megoldhatatlannak tűnő műszaki feladatok sem jelentenek akadályt

Esküvői vászonkép

MEGJELENTEK A VÁSZONKÉPEINK!

Töltse fel saját fotóját és mi vászonra visszük Önnek!