A Pew Research új elemzése szerint a világ 196 országának harmada rendelkezik olyan nemzeti zászlóval, amelyen vallási szimbólum található. A 64 ország mintegy fele rendelkezik keresztény szimbólummal és kb. egyharmadának zászlaján iszlám vallási jelkép látható. Melyek ezek? Tudja meg itt!>>>

Keresztény szimbólumok a zászlókon

A keresztény szimbólumok összesen 31 nemzeti zászlón találhatóak meg Európában, Ázsiában, a Csendes-óceáni térségben és Amerikában.

Az Egyesült Királyság Union Jackje pl. magába foglalja Szent György, Szent Patrik és Szent András keresztjét is.

Egyes nemzetközösségi országok továbbra is beépítik a Union Jacket saját zászlóikba, köztük a Fidzsi-szigetek, Tuvalu, Ausztrália, Új-Zéland, Spanyolország, Görögország, Norvégia, Dominikai Köztársaság és más keresztény nemzeti szimbólummal rendelkező országok is.

Iszlám szimbólumok

Iszlám szimbólumok 21 ország zászlaján láthatóak a Szaharától délre Afrikában, Ázsiai és Csendes-óceáni térségben, valamint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is.

Bahreinben pl. a nemzeti zászló öt fehér háromszöget tartalmaz, ami az iszlám öt pillérét jelképezi.

Algéria, Törökország, Brunei, Üzbegisztán pedig azon országok közé tartoznak, amelyek a nemzeti lobogójukon az iszlám csillagot és a félholdat is megjelenítik.

Érdekesség, hogy Szingapúr nemzeti zászlaján is van félhold, illetve csillagok, de ezeknek nincs vallásos jelentősége. A félhold ez esetben egy fiatal nemzetet képvisel az emelkedőn, az öt csillag pedig a szingapúri demokrácia, béke, haladás, igazságosság és egyenlőség eszméit ábrázolja a szingapúri kormány szerint.

Buddhista vagy hindu vallási szimbólumok

Öt nemzeti zászlón látható buddhista vagy hindu vallási szimbólum, ezek közül három esetben a szimbólumok mindkét vallásra vonatkoznak.

A kambodzsai zászló az Angkor Watot ábrázolja, egy templomot, amely történelmileg kapcsolódik a hinduizmushoz és buddhizmushoz egyaránt.

A nepáli zászló pedig buddhista és hindu szimbólumokat is tartalmaz, melyek az ország két uralkodó vallási csoportját képviselik.

Indiában a zászló közepén lévő kék csakra szimbolikus jelentéssel bír, mind a hinduk, mind pedig a buddhisták számára.

Izrael magányos ország, melynek nemzeti lobogóján zsidó szimbólumok vannak, köztük a Dávid csillag, illetve egy fehér és kék csíkos háttér, ami egy hagyományos zsidó imakendőről eredeztethető.

Egyéb vallási szimbólumok

Hat ország lobogóján különböző vallásokhoz kapcsolódó szimbólumokat láthatunk.

A Japán zászlón látható piros kör a hinomarut, azaz a felkelő napot jelképezi, ami a sintó szellemek gyökereinek képviselője az egykori Japán birodalomban.

Uruguay és Argentína nemzeti nemzeti zászlóin a ragyogó arany nap látható, amelyről úgy gondolják, hogy az inka napisten, Inti képviselője.

Az azték Istent, Huitzilopochtli-t lehet látni Mexikó zászlaján egy csőrében kígyót tartó, kaktuszon álló sas képében.

Az Egyesült Államok zászlaja nem tartalmaz vallási szimbólumokat. Több állam zászlaján mégis vallásos kép látható. Ilyen pl. Új-Mexikó egy vörös nappal vagy Alabama és Florida, amelyek a Szent-András kereszt adaptációit jelenítik meg.

Zászlók minden mennyiségben, méretben és kivitelben a Poliformtól. Add le a rendelésed most!>>>