Hosszú ideje kiélezett verseny folyik a “Világ legmagasabb zászlórúdja” cím megszerzéséért, hiszen a zászló és a zászlórúd kiváló eszközök egy jó első benyomás megteremtéséhez.

A 21. században több ország is szerette volna megszerezni ezt a címet, ezért egyre magasabb és nagyobb zászlórudakat telepítettek, melyeken hatalmas zászlók lobognak.

A mai blogcikkben bemutatjuk a világ jelenleg hat legmagasabb árbócát.>>>

6. Aqaba zászlórúd, Jordánia

Az Aqaba zászlórudat 2004-ben telepítették. Hivatalosan október 3-án készült el. Ez akkoriban a világ legmagasabb zászlórúdja volt, és a szomszédos országokból is látható, így pl. Izraelből, Egyiptomból és Szaúd-Arábiából is.

A világ jelenlegi 6. legmagasabb árbóca 130 méter magas, és a 20×40 méter nagyságú arab felkelés zászlaját lobogtatja, amely az Oszmán Birodalom 1916. évi nagy arab lázadásának emlékére készült. A zászló a jordániai nép szabadságának szimbóluma.

További érdekesség, hogy ezt a zászlót gyakran összekeverik Jordánia nemzeti zászlajával, de ezen nem látható a vörös csillagban megbúvó fehér csillag.

5. Ashgabat árbóc, Türkmenisztán

Az Ashgabat zászlórudat 2008. június 24-én emelték, hogy megmutassák a világnak, hogy milyen nagy teljesítményre képesek a türkmének. 

Az árbóc, amelyen a türkmén nemzeti zászló lobog, a maga 133 méteres magasságával 2008-ban a legnagyobb zászlórúd volt a világon.

Később egy 95 méter magas emlékművet, pontosabban boltívet emeltek köré: ez a Függetlenségi Emlékmű.

4. Panmunjom zászlórúd, Észak-Korea

Észak-Koreában található a negyedik legmagasabb zászlórúd, amit kifejezetten Dél-Korea ellenében építettek, hiszen ott korábban egy 98 méter magas árbócot állítottak fel.

Az észak-koreai Kijong-Dong falu erre válaszul egy magasabb szerkezetet épített, amely egy jóval nagyobb zászlót lobogtat. Ez a zászlórúd ugyanis 160 méteres és 2010-ig a világ legnagyobbjának számított. A rajta lobogó nemzeti zászló súlya több mint 270 kilogramm.

3. Nemzeti zászló tér, Azerbajdzsán

A harmadik legmagasabb zászlórúd Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban, a Nemzeti Zászló téren található és a Guinness Rekordok Könyvében 2010 és 2011 között a Világ legmagasabb zászlórúdja címet viselte.

  1. szeptemberében a városi tér megnyitójának szerves részeként került átadásra és 162 méteres magassággal büszkélkedhet. A rajta lobogó azerbajdzsáni nemzeti zászló mérete 35×70 méter.

2. Dushanbe árbóc, Tádzsikisztán

A második legmagasabb zászlórúd Tádzsikisztánban, a Nemzetek Palotája előtt található. A 2011. áprilisában átadott árbóc egészen 2014-ig a Világ legmagasabb zászlórúdja címet viselte. 

Különlegessége, hogy 12 méteres acélcső szakaszokból készült, daruval szerelték össze. A rajta lobogó zászló 30×60 méteres és több mint 700 kilogramm súlyú.

A hatalmas zászlórúd több mint 3 és fél millió dollárba került, és az 1991-ben kikiáltott tádzsik függetlenséget ünneplő projektek kiemelt részeként emelték.

1. Jeddah zászlórúd, Szaúd-Arábia

A világ jelenlegi legmagasabb zászlórúdja Szaúd-Arábiában található. A Jeddah zászlórúd az ország kereskedelmi központjában tekinthető meg, illetve attól jóval messzebbről is igen jól látható. 

  1. szeptemberében emelték. A hatalmas mérete mellett további különlegessége, hogy 13 lámpa veszi körül, amelyek a 13 emirátust, azaz régiót szimbolizálják.

Ez az árbóc több, mint 500 tonnányi acélból készült és három szakaszban épült fel. A magassága: 171 méter.

A rajta lobogó zászló 33×49,5 méter nagyságú, és több mint 570 kilogrammot nyom. 

Egyedi zászlót szeretne? Mi elkészítjük Önnek. Itt kérhet ajánlatot.>>>