A Guinness rekordok könyvében számtalan világrekordot tartanak nyilván. Közülük jó néhányban a zászlók a főszereplők. A mai blogunkban ezekből szemezgettünk.>>>

A zászlók közül is a legkisebb

A világ legkisebb nemzeti zászlaja egy 0,697 négyzetmikrométer nagyságú kanadai zászló.

A Kvantumszámítási Intézet számára készített zászló Waterlooban, Ontarioban, Kanadában található és 2016. szeptember 6-án mérték be.

A zászló Kanada nemzeti zászlaja, melynek színeit egy csupasz szilíciumlapka csőkemencében történő oxidálásával hozták létre, gondosan megválasztott vastagságú szilícium-dioxid réteggel.

A zászló túlságosan apró a hagyományos képalkotó technikákhoz, ezért csak elektronmikroszkópos, szürkeárnyalatos képeket láthatunk róla.

A világ legnagyobb zászlaja

A világ legnagyobb zászlaja egy emberek által megjelenített zászló, amit 2014. december 7-én Indiában 43.830 fő részvételével alkottak meg.

A leggyorsabb nemzeti zászló azonosítás

Adam Saeed, 2021. március 28-án Manamában, Bahreinben felállított a nemzeti zászlók felismerésének eddigi leggyorsabb rekordját, azzal, hogy mindössze 4 perc 24 másodperc alatt azonosította hibátlanul az összes nemzeti zászlót.

Egyszerre a legtöbb kockás zászlót lengetők rekordja

2019. január 20-án Indiában, Mumbaiban 727 fő lengette egyszerre a kockás zászlót, amivel egy 2016-os rekordot szárnyaltak túl.

A legnagyobb LEGO-zászló

A lehető legnagyobb LEGO-zászló rekordját 2018. június 28-án állították be, méghozzá a Legoland Felfedező Központban, Torontóban.

Természetesen egy kanadai zászlóról van szó, ami a 3,47 méter x 6,46 méteres nagyságával a valaha volt legnagyobb LEGO téglazászló a világon.

Összesen 248062 db lego kockából épült fel, és Kanada napjának ünnepére készítették el.

.

A legtöbbet változott nemzeti zászlók

Az évszázadok során az Amerikai Egyesült Államok zászlaja változott a legtöbbet, amely minden egyes alkalommal plusz csillagot kapott, amikor egy új állam csatlakozott az Unióhoz.

Az amerikai zászló jelenlegi megjelenését 1777. június 14-én fogadták el és 26 db csillag látható rajta.

Az amerikai zászló napját minden évben a függetlenség napján, június 14-én tartják.

A második legtöbbet változott zászló Afganisztán zászlaja, ami a 20. század eleje óta 20 változáson ment keresztül. Ezek többsége érdemi, például színváltás. A jelenlegi változat 2004. január 4-e óta van érvényben.