A zászló úgy lesz szép és tartós, ha rendszeresen karbantartják, mossák és vasalják. A magyar zászlót, tekintélyének megőrzése érdekében rendszeresen tisztítani kell. A zászlóvasalás viszont, amennyire egyszerű, olyan gyorsan válhat katasztrófává. Ha azonban betartja az alábbi egyszerű lépéseket és tanácsokat, az esztétikai érték mellett, akár 1-2 évvel is meghosszabbíthatja lobogói élettartamát.

Így távolítsa el a gyűrődéseket a lobogókról könnyedén.>>>

Zászlóvasalás 1×1

A zászlóvasalás apró trükkjei könnyen elsajátíthatóak. Az első és legfontosabb, hogy szüksége lesz egy sérülésmentes, jól használható vasalóra, illetve egy megfelelő méretű vasalódeszkára.

A legjobb, ha vasalódeszkát használ, de ha nincs, használhat egy fix, egyenes felületet (pl. asztal), amire a lágyabb és rugalmasabb munkaterület biztosítása érdekében terítsen egy törölközőt.

A zászló vasalásakor elengedhetetlen, hogy használja a vasaló gőz funkcióját. Ha a vasaló nem rendelkezik ezzel a funkcióval, használhat szórófejes palackot is. Addig permetezze a zászlót vízzel, amíg annak teljes felülete enyhén nedvessé válik.

FIGYELEM:

  • Állítsa a vasalót a lehető legalacsonyabb hőfokra. 
  • Mielőtt elkezdené a zászló vasalását, végezzen hőpróbát. 
  • Használjon ágyneműt vagy valamilyen textilt a nagyobb védelem érdekében, ha nem rendelkezik elég vasalási tapasztalattal. 
  • Soha ne hagyja a vasalót túl sokáig egy bizonyos területen, mert fennáll a kockázata annak, hogy meggyújtja a zászlót.
  • A zászló ne lógjon le a földre.

Ha előkészítette a felületet, végezzen hőpróbát

Ügyeljen arra, hogy a vasalót a lehető legalacsonyabb hőfokra állítsa, mert csak így kerülhető el a zászló túlmelegedése és megégése.

Adjon a vasalónak elegendő időt a felmelegedéshez (kb. 2 perc). Mielőtt a zászlóra helyezi, egy nem szembetűnő helyen (pl. az anyag szélén vagy bújtatóján) végezzen hőtesztet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vasaló nem túl forró.

Az sem tragédia, ha kissé túlmelegedett. Ez esetben egy plusz védő anyagot érdemes a zászlóra helyezni, ami védelmet biztosít az érzékeny poliészter vagy selyem szatén anyag számára. 

Következik a vasalás

Miután a vasaló elérte a megfelelő hőfokot, lassú oda-vissza mozdulatokat és kis intenzitású nyomással kezdődhet a vasalás.

Ne hagyja a vasalót egy helyen túl sokáig, mert fennáll a kockázata annak, hogy 

Szükség szerint mozgassa a zászlót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a teljes felületét érintette a vasalóval. Ne felejtsen el gőzt használni vagy vízzel spriccelni az anyagot közben.

Érdemes türelmesen dolgozni a gyűrődéseken, a vasaló folyamatos mozgatásával, hogy még véletlenül se égesse meg a zászlót.

A hátoldalról se feledkezzen meg

Ha befejezte az egyik oldalt, érdemes megismételni a folyamatot a másik oldalon is. Ez segít kiküszöbölni a makacs gyűrődéseket anélkül, hogy növelni kellene a vasló hőfokát. 

Ha ezzel is kész van, akkor az Ön zászlaja készen áll arra, hogy büszkén lobogjon.